Τελευταία Νέα

4ο Διεθνές Συνέδριο Φυτεμένων Δωμάτων

Κωνσταντινούπολη 20-21 Απριλίου 2015

20150420 114737

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Απριλίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη το 4ο Διεθνές Συνέδριο Φυτεμένων Δωμάτων που διοργανώθηκε από το διεθνή οργανισμό International Greenroof Association (IGRA). Συμμετείχαν 400 σύνεδροι από 33 χώρες, οι οποίοι παρακολούθησαν διαλέξεις και εργαστήρια / workshops, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες μελέτες και τεχνικές εφαρμογής πράσινων δωμάτων.

Ανακτήστε το χαμένο έδαφος, προστατέψτε τα κτίρια από τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, εξοικονομήστε ενέργεια, δημιουργήστε ελεύθερους χώρους πρασίνου, συμβάλετε στη διατήρηση του υδρολογικού κύκλου του νερού και στην αναστροφή του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας ήταν τα μηνύματα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυτεμένων Δωμάτων.

 

Αποστράγγιση και Φυτεμένα Δώματα

H καθοριστική σημασία της αποστράγγισης για την βιωσιμότητα των πράσινων στεγών

Για το σχεδιασμό και την κατασκευή των φυτεμένων δωμάτων θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα δώματα και στις στέγες για την ανάπτυξη της βλάστησης. Η συνεχής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, οι ακραίες υψηλές και χαμηλές επιφανειακές θερμοκρασίες, η επίδραση των ισχυρών ανέμων καθώς και το περιορισμένο ριζικό σύστημα των φυτών είναι παράμετροι που επηρεάζουν τον σχεδιασμό.
Ένας καθοριστικός παράγοντας για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών στις πράσινες στέγες, είναι η σωστή αναλογία νερού και αέρα στο σύστημα υποδομής. Η συνεχής έκθεση του ριζικού συστήματος σε συνθήκες κορεσμού δημιουργεί ασφυξία και προκαλεί την σταδιακή μάρανση των φυτών. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ληφθούν μέτρα για τη βέλτιστη λειτουργία της αποστράγγισης.

H ενεργειακή συμπεριφορά των Φυτεμένων Δωμάτων

Η φύτευση των οροφών κτιρίων σηματοδότησε ένα οικολογικό τρόπο θερμομόνωσης, προστασίας και διατήρησης της θερμοκρασίας σε ανεκτά επίπεδα για την διαβίωση των κατοίκων. Θα μπορούσαν οι πράσινες οροφές / φυτεμένα δώματα να λειτουργήσουν ως ρυθμιστές της ενεργειακής συμπεριφοράς των σύγχρονων κτιρίων και να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος; Με ποιο τρόπο η υποδομή των φυτεμένων δωμάτων επηρεάζει την θερμομόνωση, θερμοχωρητικότητα, ανακλαστικότητα των οροφών και πως μπορούν να συντελέσουν στην μείωση φαινόμενων όπως της θερμικής αστικής νησίδας;

Building Green EXPO 2014

egreen-inv

2ο Πανελληνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο

egreen passi expo 13

Building Green EXPO 2013

egreen bg 2013

Καλό Πάσχα

easter1

Tα δώματα του ξενοδοχείου ΑΜΑΝZOE είναι πράσινα…

article2Τα δώματα του νέου υπερπολυτελούς ξενοδοχείου ΑΜΑΝZOE στο Κρανίδι είναι πράσινα... Eντάσσονται αρμονικά στην τοπογραφία του περιβάλλοντος χώρου και λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της τεχνολογίας των ολοκληρωμένων συστημάτων υποδομής ZinCo.

 

Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ _ Φυτεμένα δώματα

article1Στα πλαίσια του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών», η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων προτείνεται ως επιλέξιμη δαπάνη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Καλές Γιορτές

christmas 2012

Πρόσκληση Building Green Expo 2012

invitation Building Green Expo 2012

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Πράσινων Δωμάτων στο Αμβούργο

article03Η ημερομηνία διεξαγωγής του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Πράσινων δωμάτων πλησιάζει. Η Διεθνής Ομοσπονδία Πράσινων Δωμάτων (International Green Roof Association – IGRA) σας προσκαλεί στο Αμβούργο στις 13-15 Mαΐου 2013, όπου αναμένεται να διοργανώσει για ακόμα μια φορά ένα επιτυχημένο συνέδριο υπό την αιγίδα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών, Κτιρίων και Αστικών Υποθέσεων.

Ειδικοί από διάφορες χώρες, αρχιτέκτονες με ειδίκευση στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τα παθητικά κτίρια, καθηγητές πανεπιστημίου, περιβαλλοντολόγοι και γεωπόνοι με ειδίκευση στον τομέα των πράσινων δωμάτων, μηχανικοί με ειδίκευση στις μονώσεις, στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων κ.ά. θα παρουσιάσουν μεγάλο φάσμα εργασιών και θεμάτων, που αφορούν τα έργα πράσινων στεγών, τις προδιαγραφές που ισχύουν διεθνώς, την αστική γεωργία και τη διαχείριση νερού που επιτυγχάνεται με τα φυτεμένα δώματα.

Πετράλωνα: η πράσινη γειτονιά

article02Βρεθήκαμε τον Αύγουστο στα Πετράλωνα, σε μια από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας. Tα σκληρά υλικά (σκυρόδεμα, άσφαλτος, πλάκες πεζοδρομίου) δημιουργούν ένα δυασάρεστο μικροκλίμα, καθώς απορροφούν και επανεκπέμπουν θερμότητα, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητές τις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τον γειτονικό «πράσινο» λόφο του Φιλοπάππου. Η αστική θερμική νησίδα είναι άλλωστε συνηθισμένο φαινόμενο σε όλες τις μεγαλουπόλεις.

Απολαμβάνοντας τον περίπατό μας κοιτάμε ψηλά... και με μεγάλη έκπληξη διακρίνουμε ελαιόδεντρα και λεβάντες στην οροφή ενός κτιρίου. Η έκπληξή μας γίνεται χαρά όταν διαπιστώνουμε την επανάληψη του φαινομένου σε τρία ακόμα κτίρια της ίδιας γειτονιάς. Οι κήποι στις οροφές των κτιρίων της Αθήνας δεν είναι πια ουτοπία, αλλά γεγονός. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους και δημιουργούν νέα ενεργειακά και περιβαλλοντικά δεδομένα για τα κτίρια και τις πόλεις. Τυχαίο γεγονός; Και βέβαια όχι!

Αστικές Καλλιέργειες – Λαχανόκηποι στις oροφές κτιρίων

article01Οι αστικές καλλιέργειες δεν είναι μια καινούργια ιδέα ή μια φιλόδοξη πρόταση, αλλά μια πρωτοποριακή παρέμβαση για την παραγωγή τροφίμων στα σύγχρονα αστικά κέντρα, με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των διαθέσιμων υπαίθριων χώρων, η παραγωγή λαχανικών και φρούτων στις αναρίθμητες ανεκμετάλλευτες επιφάνειες των οροφών των κτιρίων προβάλλει ως πρόκληση αλλά και ως εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση των επιφανειών αυτών με όλα τα ενεργειακά και οικονομικά πλεονεκτήματα που προσδίδει η τεχνολογία των πράσινων δωμάτων.

newsletter-iconegreen newsletter

Η υπηρεσία Newsletter της egreen είναι γεγονός.

 

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε αυτόματα όλες τις ενημερώσεις και τα τελευταία νέα της εταιρείας μας.

 

 


Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © 2024 egreen
Σχεδίαση και Ανάπτυξη: Fork Studios