Πετράλωνα: η πράσινη γειτονιά
Βρεθήκαμε τον Αύγουστο στα Πετράλωνα, σε μια από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας. Tα σκληρά υλικά (σκυρόδεμα, άσφαλτος, πλάκες πεζοδρομίου) δημιουργούν ένα δυασάρεστο μικροκλίμα, καθώς απορροφούν και επανεκπέμπουν θερμότητα, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητές τις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τον γειτονικό «πράσινο» λόφο του Φιλοπάππου. Η αστική θερμική νησίδα είναι άλλωστε συνηθισμένο φαινόμενο σε όλες τις μεγαλουπόλεις.
Απολαμβάνοντας τον περίπατό μας κοιτάμε ψηλά... και με μεγάλη έκπληξη διακρίνουμε ελαιόδεντρα και λεβάντες στην οροφή ενός κτιρίου. Η έκπληξή μας γίνεται χαρά όταν διαπιστώνουμε την επανάληψη του φαινομένου σε τρία ακόμα κτίρια της ίδιας γειτονιάς. Οι κήποι στις οροφές των κτιρίων της Αθήνας δεν είναι πια ουτοπία, αλλά γεγονός. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους και δημιουργούν νέα ενεργειακά και περιβαλλοντικά δεδομένα για τα κτίρια και τις πόλεις. Τυχαίο γεγονός; Και βέβαια όχι!
Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση της αρχιτέκτονος Ελεάννας Χωρίτη να δημιουργήσει έναν κήπο στην οροφή κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από το θέατρο της Δώρας Στράτου, ο οποίος να τείνει προς την εξομοίωση με το φυσικό περιβάλλον και να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το του λόφου Φιλοπάππου, έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες θύλακες πρασίνου στην Αθήνα. Ελιές, αρωματικά φυτά και αγριολούλουδα αναπτύσσονται πάνω στην ολοκληρωμένη υποδομή πράσινου δώματος ZinCo Floradrain FD40 και αποτελούν οπτική συνέχεια του λόφου. Η ολοκληρωμένη υποδομή ZinCo, με ύψος από 20 έως 50 εκ., εκτείνεται σε όλη την επιφάνεια του δώματος, αλλάζοντας αισθητά τόσο τις επιφανειακές όσο και τις εσωτερικές θερμοκρασίες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου.
Ο σπόρος έπεσε... η ιδέα φύτρωσε, και το επιτυχημένο εγχείρημα επεκτάθηκε σε γειτονικά κτίρια. Η τεχνολογία ZinCo αποτέλεσε την βάση για την ανάπτυξη αρωματικών φυτών και δένδρων, όπως είναι οι ροδιές και οι λεμονιές, στην κατοικία και στον χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων επί της οδού Γ. Κολοκοτρώνη. Η αρχιτέκτων Σοφία Τσιράκη χρησιμοποίησε φυτεμένες επιφάνειες στα επίπεδα του 2ου και 3ου ορόφου του κτιρίου, ώστε αυτές να αποτελέσουν εστίες οπτικής παρέμβασης από το εσωτερικό του κτιρίου και να δώσουν ευχάριστες μυρωδιές αλλά και καρπούς στους κατοίκους.
Η γνωστή σχεδιάστρια επωνύμων ρούχων Ορσαλία Παρθένη ακολούθησε την ιδέα, στην ανακατασκευή κατοικίας επί της οδού Ρούμελης. Ο κήπος στην οροφή του κτιρίου, σχεδιασμένος από την αρχιτέκτονα Στέλλα Κωνσταντινίδη, δημιουργεί ένα μεσογειακό τοπίο που επεκτείνεται από το εσωτερικό του δώματος. Το θερμόφιλο είδος τάπητα αυξάνει την ωφέλιμη επιφάνεια της οροφής, ενώ η περιμετρική φύτευση με θάμνους δημιουργεί πρόσθετη περιμετρική ζώνη προστασίας και αποτρέπει την κίνηση προς το στηθαίο. Έτσι η οικογένεια απολαμβάνει στον ελεύθερο χρόνο της τα πλεονεκτήματα ενός κήπου με θέα μέχρι τον Αργοσαρωνικό!
Η κατασκευαστική εταιρεία Frame Construction δημιούργησε έναν ακόμη οικολογικό κήπο σε νέο κτίριο της γειτονιάς το 2010.
Η σύγχρονη τάση για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και τη δημιουργία κτιρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις μελλοντικές βιώσιμες πόλεις.